Linux kurs - Hakademija

1000€ prosečna zarada

Prema Startitovom istraživanju za 2017. godinu sprovedenom nad uzorkom od 1913 profesionalaca.

20€ po satu

Prosečna satnica prema informacijama pruženim na sajtu payscale.

1243 poslova

Otvorenih na Upworku, što je samo jedna platforma za freelancere.

O kursu

Hakademijin Linux kurs je intezivni kurs Linux administracije u trajanju od tri meseca. Namenjen je potpunim početnicima koji žele da uđu u IT. Za pohađanje kursa nije potrebno nikakvo predznanje, a tokom kursa ćeš naučiti kako koristiš Linux kao desktop ili server verziju, kako da podigneš server od nule i kako da ga održavaš, primere dobre prakse i druge neophodne stvari koje jedan linux inženjer treba da zna. Cilj kursa je da naučiš Linux u dovoljnoj meri za dalje samostalno usavršavanje ili bavljenje poslom Linux specijaliste, tj. administratora. Pored toga naučićemo te da koristiš i druge neophodne alate kao što su i3vm, screen/tmux, osnove etičkog hakovanja i pentestinga.

Kurikulum

Časovi se održavaju tri puta nedeljno (uglavnom u večernjim terminima) i traju po tri sata. Kurs se sastoji od 50 časova što je ukupno 150 sati. Oblasti koje ćemo obraditi na kursu su:

Uvod u Linux

15 sati

GNU, istorija Unix operativnog sistema, distribucije, uporedjivanje sa Windows operativnim sistemom - Open Source filozofija, licence, Linux sertifikati - Linux kernel, Posix, shell - O bitnim licnostima: Linus Torvalds, Richard Stallman.

Ubuntu, Linux dekstop

60 sati

Instalacija Ubuntu distribucije, podesavanje desktop okruzenja, upoznavanje sa programima za internet i office alatima - Upravljanje paketima, dodavanje i brisanje novog softvera - Upoznavanje sa komandnom linijom, osnovne Linux komande, kretanje kroz direktorijume, kreiranje i brisanje fajlova - Koriscenje apt paket menadzera - instaliranje i brisanje paketa - Obrada teksta u Nano i Vim editorima, upoznavanje sa sed i awk alatima, regularni izrazi (grep)

Centos, Linux server

60 sati

Instalacija i podesavanje - DPKG i yum paket menadzeri, instaliranje i birsanje paketa, kompajliranje paketa iz izvornog koda - Pretraga fajlova - Osnove pisanja Bash skripti - Kontrola pristupa fajlovima, proveravanje zauzetosti RAM memorije i particija - Osnove Linux umrezavanja - Procesi - kako radi proces, kontrola procesa, signali - Particionisanje i fajl sistemi - Podesavanje FTP servisa - Podesavanje Web servera - Apache, PHP, MySQL.

Linux distribucije

15 sati

U ovom delu prolazimo kroz druge propularne distribucije kao što su Fedora. Arch Linux, Kali, i Mint.

Završni rad

Po završetku svih sedam modula ostaje diplomski rad koji se mora uraditi sa prolaznom ocenom da bi se dobio sertifikat.

Šta dobijaš

Precizno osmišljen put od početnika do juniora, spremnog za dalje samostalno usavršavanje ili prvi posao. Širom interneta postoji mnogo resursa za učenje, ali naši kursevi su osmišljeni tako da ti uštede vreme i provedu kroz proces učenja na najbrži mogući način bez gubitka kvaliteta. Na kraju kursa imaćeš izgrađen portfolio sa nekoliko projekata i steći ćeš pravo da dobiješ sertifikat (sertifikati će se izdavati samo polaznicima koji dokažu da su savladali gradivo sa kursa u dovoljnoj meri).

Početnik

Praktičan rad

Dosta praktičnog rada i vežbi za potpuno razumevanje materije kao priprema za budući posao.

Portfolio

U toku kursa samostalno ćeš podići nekoliko Linux servera od početka do kraja i održavaćeš ih.

Sertifikat

Sertifikat koji dobijaš na kraju kursa je garancija stečenog znanja i spremnosti za dalje napredovanje.

Junior

Predavač na kursu:

Prijavi se odmah i iskoristi popust!

650 €

800

Važi za prijave do 31. decembra. Iskoristi priliku i rezerviši odmah svoje mesto po promotivnoj ceni od 650 evra!

Kurs počinje u martu 2018. godine.

Prijavi se